Kinderen fotograferen in opdracht!

20 februari 2024 09:34
redactiezoomnl

Kinderen fotograferen is een ontzettend leuke hobby en als ouder is het leuk om mooie foto’s van je kind(eren) te hebben. Het is dan ook helemaal niet gek als je denkt om kinderfotografie serieuzer aan te gaan pakken en er geld mee te willen verdienen. Hierop kun en moet je letten als je betaalde shoots gaat doen.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotografeer Baby & Kind in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze kleine, maar lastige modellen en nog veel meer.

Ouders en grootouders zijn vaak terecht trots op hun (klein)kinderen en hebben dan ook (veel) geld over voor een mooie foto van hun kroost. Als fotograaf is het betaald fotograferen van kinderen een leuke en lucratieve bezigheid. Als je erover nadenkt om de stap naar het maken van betaalde fotoshoots te maken, weet dan dat er flink wat zaken bij komen kijken. Dit geldt voor alle soorten kinderfotografie waarvoor betaald wordt door de opdrachtgever (meestal de ouders), dus zowel voor shoots in je (thuis)studio als voor shoots in de natuur of bij de mensen thuis.

Contract en voorwaarden

Als (professioneel) fotograaf die betaald krijgt voor zijn of haar werk is het altijd verstandig om te werken met algemene voorwaarden. Afhankelijk van het soort shoots dat je doet, is het ook verstandig om de samenwerking te verpakken in een contract waar de wederzijdse verplichtingen in staan vermeld. Dat klinkt misschien wat heftig, een contract. Je zou het ook een bevestiging of een opdrachtbevestiging kunnen noemen, wat in feite hetzelfde is.

De opdrachtbevestiging en de algemene voorwaarden kun je naar de opdrachtgever sturen als de afspraak voor de shoot rond is. Eventueel kun je dit combineren met het sturen van een eerste factuur, als je graag wilt dat er vooraf alvast een gedeelte betaald wordt.

In de bevestiging vermeld je natuurlijk wat er staat te gebeuren (bijvoorbeeld een buitenshoot met twee kinderen), waar en wanneer dat gaat gebeuren en wat er geleverd zal worden (bijvoorbeeld twintig digitale foto’s en vijf afdrukken). Neem ook de termijn van aanlevering in de overeenkomst op.

Zoek naar een duidelijk onderscheidende stijl, dat waarderen mensen.

Marjan van Herpen, marjanvanherpen.zoom.nl
Nikon D810 · ISO 64 · F 7,1 · 1/160 SEC · 50 MM

Wees duidelijk

Ook staat er uiteraard in wat jullie zijn overeengekomen aan kosten, zodat daar geen misverstand over kan ontstaan. Wees zo duidelijk mogelijk in de vermelding en opbouw van dat bedrag, want het is eenvoudig om zaken ‘verschillend’ te lezen als het over geld gaat. Zorg er dus voor dat er geen misverstand kan bestaan over wat je hebt opgesteld, bijvoorbeeld over bedragen in- of exclusief btw.

Denk ook na over wat je vindt van ‘extra’ fotografen tijdens de shoot, in de vorm van ouders met een telefoon of camera die de shoot als een ideaal moment zien om hun eigen fotografietalent verder te ontwikkelen. We kunnen ons goed voorstellen dat je dit liever niet hebt, omdat het afleidt en daarmee de ultieme foto in de weg staat. Als je schrijft over zaken die je liever niet hebt tijdens de shoot, doe je dat natuurlijk op een zo vriendelijk mogelijk manier, zodat je ouders en grootouders vooraf niet afschrikt met ‘zware’ woorden.

Maak duidelijke afspraken, zodat niet alleen de foto’s mooi zijn, maar ook het contact eromheen prettig is.

Inge Smulders, smuldersfotografie.zoom.nl
Nikon D850 · ISO 100 · F 5,6 · 1/125 SEC · 105 MM

Afzegging en omstandigheden

Zorg ervoor dat je duidelijk vermeldt wat er gebeurt als de shoot niet door kan gaan. Vermeld in de algemene voorwaarden (en misschien ook in het contract of de bevestiging) wanneer klanten hun geld terug kunnen krijgen en wanneer dat niet het geval is. Denk hier vooraf goed over na. Dit geldt ook voor de andere kant: wat doe je als jij als fotograaf de shoot af moet zeggen? Een tip: kijk hoe andere fotografen dit geregeld hebben en trek lering uit hun voorwaarden en handelswijze.

Tijdens de shoot zelf

Als het goed is, heb je daarmee de belangrijkste aspecten van de shoot behandeld in de algemene voorwaarden en opdrachtbevestiging, zodat je tijdens de shoot alleen nog maar aandacht hoeft te besteden aan het maken van zo mooi mogelijke foto’s. Natuurlijk kan er zich altijd een onverwachte situatie voordoen. Reageer in dat geval altijd professioneel, blijf netjes en zoek altijd naar een passende gezamenlijke oplossing.

Als het om kleine kinderen gaat, zijn de ouders er waarschijnlijk ook bij.

Chris van den Bergh, marchristan.zoom.nl
Sony A7 III · Exif onbekend

Na de shoot

Als de shoot achter de rug is, kom je terecht in het andere belangrijke deel van het hele proces: de aanlevering en communicatie achteraf. Want ook dit is van groot belang voor het eindresultaat. De levering van de foto’s dient soepel en aan de hand van de afgesproken termijn te gebeuren. Hoelang die termijn mag zijn? Dat hangt af van wat voor shoot het is en hoeveel werk de selectie en de bewerking van jou als fotograaf vergen. Natuurlijk geldt: hoe sneller, hoe beter. Eén of twee weken is meestal een prima termijn. Zorg er in ieder geval voor dat je duidelijk communiceert over de termijn en dat je je klanten op de hoogte houdt over de vorderingen, óók als je onverhoopt extra tijd nodig hebt.

Ruim voldoende tijd in voor de nabewerking.

Bernadette Boon, bernadetteboon.zoom.nl
Canon 5D IV · ISO 125 · F 3,2 1/125 SEC · 135 MM

Afdrukken en nabestellingen

Afdrukken en nabestellingen zijn een ideale mogelijkheid om wat extra bij te verdienen. Daarnaast is een mooie afdruk of een set extra beelden voor de familie een dierbare herinnering. Deel dus zowel voor- als achteraf aan je klanten mee dat ze de mogelijkheid hebben om de beelden af te laten drukken of na te bestellen. Als je de mogelijkheid en de kennis hebt, kun je eventueel een brochure of folder samenstellen waarin je de mogelijkheden overzichtelijk op een rijtje zet. Dat staat professioneel en maakt de zaken meteen duidelijk.

Opslag en bewaring van de bestanden

Tijdens de aanlevering van de beelden moet je aangeven wat er precies met de beelden gebeurt als het gaat om de opslag en bewaring ervan. Maak duidelijk hoelang en op welke manier de beelden in jouw archief worden bewaard en wat de verantwoordelijkheden van de klant zelf zijn. Eventueel kun je ze tips of mogelijkheden geven om dit goed te regelen.

Tarieven

Wat kun je dan vragen voor een fotoshoot? Dat is afhankelijk van een flink aantal variabelen. Hoe professioneel ben je? Wat zijn de voorwaarden? Wat krijgt de klant precies? Hoeveel tijd kost de shoot?

Je ziet het al: het is niet eenvoudig om je tarieven te bepalen. Zelfs professionele fotografen zijn soms onzeker over wat ze voor hun werk kunnen, mogen en moeten vragen. Het is dus niet gek als je niet helemaal weet wat je kunt vragen voor een fotoshoot.

Hierbij een aantal – grove – bedragen die je als richtlijn kunt gebruiken:

  • Een fotoshoot met foto’s die zowel voor de klant zijn als voor de portfolio-opbouw van de fotograaf: 50 euro tot 75 euro
  • Een fotoshoot (2 uur) waarbij de klant tien digitale beelden toegestuurd krijgt: 120 tot 150 euro
  • Een fotoshoot (2 a 3 uur) waarbij de klant alle digitale beelden (ongeveer 100) toegestuurd krijgt: 200 tot 400 euro

Ouders zullen maar wat blij zijn als hun kindje zo geportretteerd wordt.

Kim Dekimpe, fotodekimpe.be
Canon 5D IV · ISO 200 · F 6,3 · 1/200 SEC · 76 MM

(Portret)recht

Als je (betaalde) shoots doet, is het belangrijk dat je weet hoe het zit met het portretrecht. Een betaalde shoot is in opdracht en daarmee geeft de opdrachtgever jou als fotograaf de opdracht het kind of meerdere kinderen op de foto te zetten. Wees er overigens duidelijk in dat de rechten van de beelden altijd ook bij jou als fotograaf blijven liggen.

Belangrijk is dat je weet en voor jezelf bepaalt wat er achteraf mogelijk met de foto’s nog mag gebeuren. Met name gebruik op social media kan tot problemen leiden als je vooraf niet duidelijk bent over wat de klant met de beelden mag doen en wat niet. Mag de klant de foto’s online posten, of niet? En als je toestemming geeft, moet daar natuurlijk wel een naamsvermelding (bronvermelding) bij komen te staan. Denk ook na over de andere kant: mag jij als fotograaf de beelden gebruiken voor je portfolio of website? Regel deze zaken vooraf en zorg er vooral voor dat je niets doet of plaatst zonder er toestemming voor te hebben. Kortom: overleg, duidelijkheid en respect doen wonderen.

Op ieder portret zit portretrecht. Maak daarom goede afspraken over wat er met de gemaakte foto’s mag gebeuren.

carol79.zoom.nl
Canon 200D · ISO 400 · F 2,5 · 1/125 SEC · 85 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotografeer Baby & Kind in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze kleine, maar lastige modellen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over het fotograferen van een newborn
  • De momenten in het eerste levensjaar die moeten worden vastgelegd
  • Hoe je zowel buiten als in de studio aan de slag gaat
  • Manieren om foto’s van kinderen te bewerken

Bekijk hier de volledige Cursus Fotografeer Baby & Kind.