Lightroom - Zo fake je een fisheye-objectief

27 mei 2024 07:22
redactiezoomnl

Wat als we het paneel Lenscorrecties nou eens op een creatieve manier inzetten? In dit artikel laten we je zien hoe je achteraf een fisheye effect aan je foto toevoegd in Lightroom.

Dat we juist de vervormingen in een afbeelding gaan overdrijven? Dat we de bolvorming extreem gaan aanzetten? Juist dan kun je creatieve beelden maken en het effect van een fish-eye lens nabootsen. Een fish-eye lens maakt beelden bol en ruimtelijk. Laten we eens zien hoe eenvoudig dit in Lightroom Classic kan.

Download het raw-bestand

Je kunt dit raw-bestand (genaamd Plein.dng) downloaden via www.kwikr.nl/plein om alle stappen direct te volgen.

Deze foto van een plein in Lazise gaan we voorzien van het fish-eye effect.

Om het bolvormige karakter van een fish-eye lens na te bootsen, hebben we niet veel nodig. Uitsluitend het paneel Lenscorrecties in de module Ontwikkelen volstaat. We hebben zelfs maar één enkele schuif nodig. In het paneel Lenscorrecties kies je voor het tabblad Handmatig, boven in het geopende venster. Hierna zie je boven in het venster de schuif met de naam Hoeveelheid, de bovenste slider, direct onder het woord Vervorming. Zet de waarde bij Hoeveelheid op -100. Je ziet direct de bolvorming ontstaan.

De foto krijgt een bolvormig uiterlijk.

Nog boller maken

De bolvorming is een feit en het fish-eye effect is ontstaan. Maar wie weleens gefotografeerd heeft met zo’n fish-eye lens, weet dat de bolvorming met zo’n lens nog een stuk sterker tot uiting komt dan dat wij tot nu toe in deze nabootsing hebben gedaan. Het effect dat we hebben opgeroepen met de schuif bij Hoeveelheid is nog lang niet voldoende. Eigenlijk hadden we een waarde moeten hebben van -200 of meer, maar helaas, de schuif ging niet verder dan -100. Om toch tot het daadwerkelijk gewenste fish-eye effect te komen, moeten we de handeling herhalen. En dit kan alleen op een kopie van de foto. En dat is eenvoudiger dan je denkt.

Verlaat de module Ontwikkelen en ga naar de module Bibliotheek. Kies vervolgens links onderin je scherm voor de optie Exporteren. Het exporteer-venster met diverse opties zal zich openen.

In het exportscherm kun je in de bovenste sectie met de titel Exportlocatie de locatie kiezen waar je je te maken kopie wilt opslaan. Kies een locatie. Wij hebben voor het gemak gekozen voor het Bureaublad. Zet vervolgens een vinkje bij de optie Toevoegen aan deze catalogus.

Bij de sectie Bestandsinstellingen kies je in het dropdownmenu achter Afbeeldingsindeling voor TIFF. Tevens zet je de optie Compressie op Geen. De Bitdiepte mag op 16 Bits. Dit zorgt ervoor dat de kopie van je foto straks ten opzichte van het origineel geen kwaliteitsverlies kent. Klik nu rechts onderin op de optie Exporteren. Je keert automatisch terug in de Bibliotheek-modulen.

De exportinstellingen om tot een kopie van het origineel te komen.

Top! De kopie van de foto is gemaakt. En met deze kopie van de foto gaan we wederom aan de slag om het eerder gedane effect nogmaals toe te passen. Hiertoe moeten we eerst onze kopie vinden. Ga aan de linkerzijde van je scherm naar het paneel Catalogus. Als dit paneel nog niet geopend is, klik je op het driehoekje voor de titel. Hieronder zie je een aantal subregels. De onderste is Toegevoegd door vorige exportbewerking. Klik op die tekst. Deze wordt grijs gemarkeerd. In je rasteroverzicht in het midden van je scherm zie je nu je foto, de kopie die je gemaakt had en waarop je ook kunt zien dat het eerdere effect van de basis-fish-eye aanwezig is. Klik eenmaal op die miniatuur van de foto. De foto is daarmee geselecteerd.

De gekopieerde foto is gevonden en is de basis voor de verdere bewerking.

Tijd om het fish-eye effect te versterken en de eerdere handeling in het paneel Lenscorrecties te herhalen. Ga dus naar de module Ontwikkelen en ga wederom naar het paneel Lenscorrecties. Alles schuiven staan weer op nul. Dit komt doordat we dus werken met een kopie van onze eerdere foto.

De schuif bij Hoeveelheid onder het woord Vervorming staat op nul. We kunnen dus wederom met deze schuif aan de slag op de kopie van de foto. Zo wordt het fish-eye effect dat al in die kopie aanwezig is door onze eerdere handelingen, versterkt. Zet de schuif bij Hoeveelheid weer op -100. Het fish-eye effect wordt nu pas echt zichtbaar! Tevreden? Dan ben je klaar! Wil je nog meer effect? Je kunt alle stappen eindeloos herhalen. Leef je uit!

De schuif bij Hoeveelheid gaat wederom naar -100.
Een creatief fish-eye effect.