Panasonic Lumix GH7

9 juli 2024 13:04
21 juni 2024 11:12
Redactie Zoom.nl

Micro Four Thirds (MFT) kent zowel onder fotografen als filmers nog steeds een trouwe aanhang. De nieuwe GH7 verschaft professionele gebruikers van dit sensorformaat een werkpaard dat op beide terreinen aan de hoogste eisen voldoet.

De Lumix G9II, die een halfjaar geleden als het nieuwe MFT-vlaggenschip werd gelanceerd, is door dit nieuwe topmodel alweer onttroond. De GH7 beschikt over een nieuwe BSI-cmos-sensor met 25,2 megapixel, en net als de G9II over hybride AF (contrast- en fasedetectie). Het dynamisch bereik, van oudsher de achilleshiel van kleinere sensoren, is verhoogd en het autofocussysteem is verbeterd om nóg beter overweg te kunnen met allerlei bewegende onderwerpen. Net als de beeldstabilisatie, die bij video-opnamen beter onbedoelde vertekening weet te onderdrukken.

 

-UZhopsd9RoqVhMJz9z6t7A

Video

Vooral op videogebied zet de GH7 imposante specificaties neer. De maximale videoresolutie bedraagt 5,7K, waarbij de gehele breedte van de sensor wordt gebruikt, in Apple ProRes RAW-formaat. Zelfs voor een snelle (UHS-II) SD-kaart is de bijbehorende datastroom niet te behappen, vandaar dat een tweede kaartsleuf aanwezig is voor CFexpress B. Desgewenst kan ook een losse SSD worden aangesloten. De GH7 is sowieso rijkelijk bedeeld met aansluitingen: naast de gebruikelijke microfoon- en hoofdtelefoonaansluitingen plus draadloze functionaliteit zijn ook een usb-c- en een ‘full-size’ hdmi-aansluiting aanwezig. Ook Real Time LUT wordt ondersteund, en via een optionele microfoonadapter zelfs 32 bits floating point-audio. Net als bij z’n voorganger moet een ingebouwde ventilator oververhitting bij het filmen voorkomen.

De elektronische zoeker telt bijna 3,7 miljoen beeldpunten. Verder is op de achterzijde een verstelbaar aanraakscherm met hoge resolutie te vinden, dat zo is ontworpen dat usb- of hdmi-kabels niet in de knel komen. Uiteraard is de voor MFT-begrippen forse body (gewicht gebruiksklaar ruim 800 gram) bestand tegen gebruik onder veeleisende (weers)omstandigheden.

 

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic Lumix GH7 wordt in juli leverbaar voor een bodyprijs van € 2.199,-.

www.panasonic.com/nl