De iPhone-camera’s staan al langer bekend als toonaangevend binnen de smartphonefotografie. Met de nieuwe iPhone 16 Pro Max laat Apple zien dat subtiele verbeteringen, gecombineerd met intuïtieve bediening, kunnen leiden tot een authentieker ‘cameragevoel’. Maar is dat genoeg om te upgraden?
Hoewel Apple ook de standaardmodellen van de 16-serie heeft gepresenteerd, hebben wij het topmodel getest: de Pro Max. Dit model biedt de meeste opties voor fotografen, waaronder fotograferen in raw-formaat en de 5x optische zoom die ook al aanwezig was in de iPhone 15 Pro Max. Voor het eerst is deze telelens nu aanwezig in zowel de Pro- als de Pro Max-variant. Dit is een welkome toevoeging, omdat de langste brandpuntsafstand van omgerekend 120 mm van pas komt in veel situaties. Deze lens geeft foto’s een minder uitgesproken ‘smartphone-uitstraling’ en is ideaal voor onderwerpen op afstand. Jammer genoeg is de telecamera ten opzichte van de voorganger niet verder verbeterd, met nog altijd een beperkte resolutie ten opzichte van de hoofdcamera met een brandpuntsafstand van omgerekend 24 mm.
De 48MP rawbestanden uit de iPhone bieden veel dynamisch bereik én flink wat details om mee te werken in Lightroom.
Ultragroothoek met 48 mp
Aan de andere kant van het spectrum vinden we een belangrijke vernieuwing: de 48-megapixelgroothoekcamera (omgerekend 12 mm). Waar de vorige iPhone-modellen slechts 12 megapixels boden, is het nu mogelijk om met een gerust hart over te schakelen naar de groothoekmodus voor een fraaier perspectief. Dit is vooral handig voor situaties waarin je geen groothoeklens op je reguliere camera hebt zitten. In de praktijk kiezen fotografen dan vaak voor hun telefoon om een snelle foto ‘voor erbij’ te maken. Dankzij de verbeterde groothoeklens blijft nu een veel serieuzer beeld over in de nabewerking, met aanzienlijk meer detaillering. Lightroom ondersteunt bovendien raw-bewerking met AI-ruisverwijdering voor iPhone-foto’s, wat extra details zichtbaar maakt, zelfs bij het kleinere diafragma van deze lens of in situaties met weinig licht.
Een andere subtiele maar waardevolle verbetering is de nieuwe lenscoating die Apple heeft toegepast bij de iPhone 16 Pro (Max). Deze moet ‘ghosting’ en ‘flare’ verminderen. Hoewel het altijd aan te raden is om je lens schoon te maken voordat je een foto maakt, is deze extra bescherming een handige bijkomstigheid.
Camera Control-knop
Een opvallende fysieke toevoeging is de Camera Control-knop aan de rechter onderzijde van het toestel. Deze knop biedt een verbeterde camera-ervaring en maakt het mogelijk om de belangrijkste instellingen intuïtief aan te passen: zoomniveau (tot op een tiende vermenigvuldigingsfactor nauwkeurig), optische-camerakeuze (0,5x, 1x, 5x), belichtingscorrectie, softwarematige diafragma-instelling, tinten en stijlen. Wanneer je de knop indrukt, functioneert deze als ontspanknop, vergelijkbaar met die van een traditionele camera. Hoewel het even wennen is om de juiste druk te bepalen voor de bediening, is het uiteindelijk veel prettiger fotograferen dan via het touchscreen.
Een belangrijke nieuwe toevoeging is de fysieke Camera Control-knop om mee te fotograferen
Processorkracht en AI
Een veelvoorkomende bottleneck bij smartphonefotografie is de snelheid van de processor, of specifieker: de vertraging tussen het indrukken van de knop en het daadwerkelijk maken van de foto. Deze zogenaamde ontspanvertraging lijkt bij de iPhone 16 Pro-modellen sterk verminderd. In geen enkele situatie ervoeren we een merkbare vertraging, zelfs niet bij het maken van raw-foto’s van 48 megapixels. Ook snel een foto maken terwijl je in andere apps zit, verloopt probleemloos dankzij de nieuwe A18-processor, die naast snelheid ook een verbeterde accuduur biedt. Aangezien we al tevreden waren over de batterijduur van eerdere modellen, ervaren we in de praktijk hoogstens een kleine verbetering.
De nieuwe chipset maakt diverse AI-innovaties mogelijk, maar deze zijn in de praktijk niet opvallend aanwezig. Voor puristen is dat goed nieuws: foto’s worden niet kunstmatig vergroot of verbeterd met generatieve AI, zoals bij sommige Android-modellen. De keerzijde is iets minder detail bij 5x optische zoom en mogelijk wat meer ruis. Wel maakt AI het eenvoudig om achteraf ongewenste objecten of personen uit foto’s te verwijderen via de Foto’s-app. Serieuze fotografen zullen echter eerder gebruikmaken van Lightroom en Photoshop, die vergelijkbare functies bieden.
Ook de Portretmodus is subtiel verbeterd, met extra aandacht voor het onderscheiden van haar en achtergrond, evenals verbeterde huidtinten die automatisch worden herkend. Videografen zullen tot slot blij zijn met de optie om in 4K met 120 fps op te nemen, wat indrukwekkende slow-motionbeelden oplevert die kunnen worden teruggebracht tot 24 fps.
Conclusie
De iPhone 16 Pro Max biedt op veel vlakken een bescheiden vooruitgang. Voor bezitters van de iPhone 15 Pro is de stap waarschijnlijk te klein, maar wie meerdere generaties achterloopt, zal een groter verschil merken. Vooral de Camera Control-knop en de 48-megapixelgroothoekcamera onderscheiden dit model van de rest. Dit resulteert in verbeterde ergonomie en gedetailleerdere foto’s, maar blijft al met al een subtiele stap vooruit.
Score: 8,9
Voor- en nadelen
➕ geweldige ergonomie
➕ groothoekcamera met 48 megapixels
➕ ontzettend snel
➖ geen revolutionaire stap vooruit
➖ beperkte AI-verbeteringen
Specificaties
model Apple iPhone 16 Pro Max
prijs vanaf € 1.479,- (256 GB)
leverancier Apple, www.apple.com/nl
sensor 48 megapixels (hoofdcamera/ultragroothoek) / 12 mp (tele)
resolutie 6048x8064 / 3024x4032
videoresolutie 4K (120 fps)
opnameformaat heif/jpg (XL), Apple ProRAW
lenzen omgerekend 24mm F1.78, 13mm F2.2 en 120mm F2.8
scherpstellen Focus Pixels
scherm 17,5 cm, Super Retina XDR-display, 2868x1320 pixels
gewicht/afmetingen 227 gram/163x77,6x8,25 mm