‘One camera to rule them all’ lijkt de slogan van Sony inzake ‘the one’. Technische hoogstandjes moeten de nieuwe A1 II tot Sony’s beste allroundcamera maken voor ieder fotografisch genre, met als nieuwste wonderwapen kunstmatige intelligentie. Echte innovatie of verbetering van het bestaande?
Laten we beginnen bij de basics. De A1 II heeft (net als z’n voorganger) een Exmor RS ‘gestapelde’ fullframe-sensor met 50,1 megapixel die voor ieder wat wils biedt. Vooral bij hogere iso-waarden wordt een lichte verbetering geboekt. De hoge sensorresolutie doet niks af aan de snelheid: je fotografeert met 30 beelden per seconde (mét AF), met een buffer die tot 153 gecomprimeerde raw-bestanden kan bevatten. Voor veel fotografen is dat zelfs overkill. Ook de beeldstabilisatie in de body is ongekend effectief: tot 8,5 stop winst.
AI-autofocus
Wat écht vernieuwend is aan dit nieuwe model is de autofocus. Of eigenlijk de toevoeging van AI daaraan. Mensen, dieren, insecten, vogels, auto’s, treinen en vliegtuigen worden met behulp van ‘realtime AI’ automatisch gedetecteerd en via de 759 fasedetectiepunten scherpgesteld. Kortom: met één automatische instelling kun je er vrijuit op los fotograferen, wetende dat je camera alles detecteert en daar perfect op scherpstelt. Het is indrukwekkend om dit in de praktijk te zien: je voelt je zeker van scherpte op de juiste plek. Ook met volledig geopend diafragma en 30 bps.
Toch lijkt dit vooral een perfectionering van het bestaande. De vraag is wanneer de kracht van AI nog verder wordt doorontwikkeld. Bijvoorbeeld om een veel beter voorspellende autofocus te ontwikkelen, of de mogelijkheid om via de zoeker kijkend naar het onderwerp scherp te stellen, in combinatie met de huidige technieken. We zijn benieuwd of hier nog firmware-updates voor komen, of dat die ontwikkelingen toch pas verschijnen in toekomstige modellen.
De body zelf is ook verbeterd, met veel handige, aanpasbare fysieke knoppen en wieltjes om snel te schakelen tussen complexe instellingen. Zo heb je onder de draaiknop waarmee je de ‘shooting modes’ instelt, ook de verschillende autofocusmodi staan met een eigen draaiwiel. Het scherm is in alle richtingen verstelbaar, en de zoeker is misschien wel de mooiste die we ooit hebben gezien: prachtig groot en met 9,44 miljoen pixels. Een genot om doorheen te kijken, zelfs bij fel tegenlicht. De menustructuur werkt intuïtief en biedt een aantal nieuwe opties, waaronder Pre-Capture: een techniek waarmee de camera doorlopend al een aantal foto’s maakt voordat je zelf afdrukt. Ook prettig is dat de camera tweemaal CFexpress- of tweemaal SD-kaarten ondersteunt in dezelfde sloten.
Conclusie
De A1 II is de ultieme Sony Alpha-camera, met simpelweg het beste van het beste. Daar is de prijs ook naar. De nieuwe AI perfectioneert zaken als autofocus, maar we verwachten in de toekomst nog veel revolutionairdere toepassingen van kunstmatige intelligentie in camera’s.
Score: 9,5
Voor- en nadelen
➕ geweldige beeldkwaliteit
➕ perfecte onderwerpherkenning bij autofocus
➕ razendsnel
➕ intuïtieve ergonomie
➖ hoge prijs
➖ AI had nóg innovatiever kunnen worden ingezet
Specificaties
model Sony A1 II
prijs € 5.499,- (body)
leverancier Sony Nederland, www.sony.nl
sensor Exmor RS cmos-sensor, 50,1 megapixel, fullframe
resolutie 8640 ×5760
videoresolutie 7680x4320
lichtgevoeligheid iso 50-102.400 (uitbreidbaar)
burstrate 30 bps (met AF, zonder black-out)
opnameformaat jpg/heif, raw
geheugenslot 2x CFexpress A of SD (UHS-II)
soort lenzen Sony E
verlengingsfactor 1x tov 35 mm
scherpstellen hybride AF (contrast- en fasedetectie), handmatig
zoeker elektronisch, oled, 9.440.000 pixels
lcd-monitor 8,1 cm, verstelbaar tft-touchscreen
gewicht/afmetingen body 743 gram/136x97x83 mm