Storm fotograferen doe je zo - 6 tips

17 augustus 2024 22:41
23 augustus 2024 07:37
Tess Mutsters

Fotograferen tijdens een storm is een spannende uitdaging. De dramatische luchten, krachtige wind en unieke lichtomstandigheden bieden een kans om gave beelden vast te leggen. Toch vraagt het fotograferen van stormen om een goede voorbereiding en de juiste technieken. In dit artikel geven we je zes handige tips voor het maken van de mooiste stormfoto’s.

Foto: rubenfrencken - ISO 100 · ƒ/5 · 1/60s · 10mm

We hebben al te maken gehad met flink wat intense stormen en het zou zomaar kunnen dat er nog meer op weg zijn. Het veranderende klimaat zorgt immers voor steeds heftigere weersomstandigheden. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Zomer.

Let op je veiligheid

Veiligheid staat altijd voorop, zeker wanneer je de elementen trotseert om een storm vast te leggen. Stormen kunnen onvoorspelbaar en gevaarlijk zijn. Houd daarom altijd de weersvoorspellingen in de gaten en zorg ervoor dat je bekend bent met de omgeving waarin je fotografeert. Houd harde windstoten in de gaten en ga niet recht onder een flinke onweersbui staan. 

Bescherm je apparatuur

Jouw veiligheid is belangrijk, maar waarschijnlijk maak jij je meer zorgen om de veiligheid van je apparatuur. Ga je een storm fotograferen, dan is het risico groter dat je apparatuur beshadigd. Staat het te gieten, dan is het niet zo verstandig om naar buiten te gaan. Zoek dan een beschutte plek om te fotograferen. Als het wat minder hard regent kun je gebruik maken van een regenhoes en een zonnekap om je camera te beschermen. Ook een waterdichte tas is een must-have. Zorg ervoor dat je apparatuur goed vastzit, vooral als je met een statief werkt. De harde wind kan onverwachts toeslaan en je camera omver blazen.

De storm fotograferen met een groothoeklens

De dreigende luchten staan meestal centraal bij een storm fotograferen. Een groothoeklens is dan de beste keuze. Met een groothoeklens kun je een groter deel van de lucht in één beeld vangen. De schaal en kracht van de storm komen dan beter tot hun recht en je beeld wordt indrukwekkender. Daarbij kun je met een groothoeklens ook hele shelfclouds vastleggen. Dat is natuurlijk het mooiste. Ook als je bliksem gaat fotograferen is een groothoeklens handig. Door zo veel mogelijk lucht te vangen, is de kans groter dat je ook een bliksemschicht in beeld hebt als het zo ver is.

Wil je ook aan de slag met bijvoorbeeld het fotograferen van details, of wil je net wat meer in kunnen zoomen, dan is het aan te raden om ook een telelens mee te nemen. 

Watch on YouTube

Een compositie maken met lijnen

Het maken van een goede compositie kan best lastig zijn als je focus vooral op de lucht ligt. Lijnen zijn dan een erg belangrijk aspect in je compositie. Maak gebruik van de lijnen in het landschap, bijvoorbeeld van de lijnen van een shelfcloud, en laat die je beeld in lopen. Ook wegen kunnen mooie lijnen vormen, of gebruik een lange sluitertijd en laat snel bewegende wolken lijnen vormen. 

Bliksem in een storm fotograferen

Bliksem is misschien wel een van de meest spectaculaire onderwerpen om tijdens een storm te fotograferen. Om bliksem vast te leggen, heb je een lange sluitertijd nodig. Dit vergroot de kans dat je een bliksemschicht in je beeld krijgt. Stel je camera in op de M-stand (handmatige modus) en kies voor een sluitertijd van ongeveer 10 tot 30 seconden, afhankelijk van het aanwezige licht. Is het echt nog overdag en heb je te maken met veel licht? Gebruik dan een ND-filter om je beeld wat te verduisteren. Je kunt dan een langere sluitertijd gebruiken.

Wil je bliksem fotograferen, dan heb je absoluut een statief nodig. Door de lange sluitertijd krijg je anders namelijk sowieso te maken met bewegingsonscherpte. Stel scherp op een punt in de verte en ga rustig aan de slag met foto’s maken. Het is een kwestie van geluk hebben, dus je moet gewoon veel foto’s maken en hopen dat er op één een mooie bliksemschicht te zien is.

Storm fotograferen met de juiste instellingen

Ga je storm fotograferen, dan moet je waarschijnlijk even puzzelen met de instellingen. Bij een fikse storm is het een heel stuk donkerder dan overdag, zeker als die storm ook nog eens tijdens schemer binnen komt rollen. Een statief heb je waarschijnlijk dus sowieso nodig. Afhankelijk van het soort foto kies je waarschijnlijk voor een iets langere sluitertijd en een licht verhoogde iso. Wil je je landschapsfoto van voor tot achter scherp hebben, dan kies je voor een diafragma van f/8 tot f/16. Het belangrijkste is dat je regelmatig je instellingen controleert en ze aanpast aan de omstandigheden. Eventueel kun je met een histogram fotograferen.