Tips om tuinvogels te fotograferen!

30 januari 2024 13:40
redactiezoomnl

De winter is de perfecte tijd voor het fotograferen van tuinvogels. Omdat bomen hun bladeren verliezen zijn ze makkelijker te spotten en wanneer het vriest kun je ze met een beetje vogelzaad naar plekken lokken waar ze gemakkelijk te fotograferen zijn. Wil je tuinvogels fotograferen, dan is dit dan ook hét moment. In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over het fotograferen van vogels in je tuin.

Tuinvogels fotograferen hoeft niet lastig te zijn, ,maar het is wel handig als je er iets van weet. In dit artikel vertellen we je daarom alles wat je moet weten. We beginnen bij het opsommen van verschillende soorten tuinvogels. Daarna vertellen we je hoe je je tuin zo welkom mogelijk maakt voor deze vogeltjes. Vervolgens gaan we natuurlijk uitgebreid in op het fotograferen van tuinvogels. We vertellen je welke apparatuur je nodig hebt, aan welke instellingen je moet denken en hoe je het beste te werk kunt gaan. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan de slag gaat!

Meer leren over tuinvogels fotograferen? Volg dan de Zoom Academy cursus Vogels spotten en fotograferen! Ook is komend weekend weer de Nationale Vogeltelling van de Vogelbescherming. Doe jij mee? 

Verschillende soorten tuinvogels om te fotograferen

Er zijn enorm veel verschillende soorten tuinvogels. Om ze op de foto te zetten, is het natuurlijk niet noodzakelijk om te weten welke soort het is, maar vaak is het wel leuk om wat van je onderwerp af te weten. Als we alle tuinvogels voor je op moeten sommen, zijn we nog wel even bezig. We hebben daarom een lijstje van de vijf meest voorkomende tuinvogels voor je gemaakt. Wil je meer tuinvogelsoorten ontdekken? In de Vogelgids van de Vogelbescherming kun je ze allemaal vinden.

Vogels naar je tuin lokken

Wil je vogels naar je tuin lokken, dan is het belangrijk dat je voor drie belangrijke criteria zorgt: water, voedsel en onderdak. Dat geldt eigenlijk ook voor andere dieren. Voldoet je tuin aan deze criteria, dan is de kans groot dat tuinvogels graag wat tijd in jouw tuin besteden. We vertellen je hoe je aan deze drie criteria kunt voldoen.

Water

Ieder organisme heeft water nodig. Zorg er dus voor dat vogels ergens in je tuin wat te drinken kunnen vinden. Dat kan in de vorm van een vijver zijn, maar ook in de vorm van een kleine schaal water. Vul deze schaal regelmatig bij, zodat er altijd water in zit en vogels dus altijd toegang hebben tot water. Woon je aan het water, bijvoorbeeld naast een beek, meer of rivier, dan kunnen de vogels ook daar water vinden. 

Foto: Gertj123

Voedsel

Eten is enorm belangrijk: waar eten is, zijn vaak vogels. Tuinvogels eten zaden, maar ook veel insecten. Het is dus belangrijk dat je voldoende planten in je tuin zet, die populair zijn onder insecten. Door veel insecten naar je tuin te trekken, trek je namelijk ook vogels aan. Laat in de herfst en winter ook dode bladeren en gevallen takken liggen, hier gaan ook veel insecten in zitten. Verder kun je in de winter vogelvoer wegzetten en vetbollen ophangen, in de periodes dat er dan geen insecten te vinden zijn, hebben de vogels toch wat te eten.

Foto: PeterWaelbers – ISO 800 · ƒ/5.6 · 1/250s · 400mm

Onderdak

Ook onderdak kan niet ontbreken in je tuin. Hierbij kun je aan natuurlijke plekken voor onderdak denken, zoals een flinke struik, of een heg. Als je echter niet zo’n grote tuin hebt, is vaak geen goede optie. Je kunt er dan voor kiezen om verschillende vogelhuisjes op te hangen. Voor verschillende soorten vogels, kun je verschillende huisjes ophangen. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogels in je tuin toch voldoende plek hebben om te schuilen voor slecht weer en een nestje te maken. Houd er wel rekening mee dat je de huisjes één keer per jaar goed schoonmaakt (in het najaar), zodat parasieten geen kans krijgen.

Foto: PAvdG

De beste tijd voor tuinvogels fotograferen

De winter is een goede tijd om tuinvogels te fotograferen, omdat er dan weinig begroeiing is in de tuin. Dat maakt dat de vogels beter te spotten zijn. Daarbij kun je ze wat makkelijker de tuin in lokken door wat voer weg te leggen. Ga je tuinvogels fotograferen, dan kun je het beste in de ochtend op pad gaan. ‘s Morgens als de vogels net wakker worden, zijn ze het actiefst.

Wat heb je nodig voor tuinvogels fotograferen?

Ga je tuinvogels fotograferen, dan heb je niet bijzonder veel spullen nodig. Het is handig als je je een beetje verdekt op kunt stellen en je dus misschien een soort afdak hebt waar je onder kunt gaan staan, maar dat is zeker geen vereiste. Wat je wel écht nodig hebt, is een objectief met een flink bereik. Een brandpuntsafstand van 300mm kun je toch al snel goed gebruiken. Hierbij geldt natuurlijk: hoe hoger je brandpuntsafstand, hoe beter je deze kleine vogels in beeld kunt krijgen. Gebruik je een lens met een hoge brandpuntsafstand, dan kan het ook verstandig zijn om bijvoorbeeld een statief te gebruiken. Zo kun je je camera een stuk stabieler richten en krijg je minder snel te maken met bewegingsonscherpte. Lukt het je niet om de vogels vol in beeld te krijgen? Geen probleem, in de nabewerking kun je de foto’s natuurlijk nog wat croppen.

Foto: gaklaasse – ISO 800 · ƒ/6.3 · 1/50s · 309mm

De instellingen voor tuinvogels fotograferen

Tuinvogels zijn klein en snel. Met een sluitertijd van 1/50 seconden kom je dan ook meestal helemaal nergens. Zorg voor een goed hoge sluitertijd. Zo voorkom je bewegingsonscherpte en kun je de vogeltjes goed scherp vastleggen. Zeker als je ze ook in vlucht vast wilt leggen heb je een erg hoge sluitertijd nodig. Draai dan je diafragma zo ver mogelijk open en zet je iso desnoods iets omhoog.

Scherpstellen op tuinvogels

Scherpstellen is niet altijd even makkelijk. Omdat tuinvogels behoorlijk snel zijn, is het niet aan te raden om te kiezen voor handmatig scherpstellen. Stel de camera in op autofocus en richt op de ogen of het hoofdje van de vogel. Het kan ook helpen om je camera in burst modus te zetten. Zo maak je snel achter elkaar meerdere foto’s van de vogel, waardoor je meer kans hebt dat er een goed gelukte foto tussen zit. 

Foto: Gertj123

Inspiratie nodig?

Wil je binnenkort eens aan de slag met tuinvogels fotograferen, maar ben je nog op zoek naar wat inspiratie en goede voorbeelden? Geen zorgen, wij hebben een mooie galerij vol prachtige foto’s ter inspiratie voor je gemaakt! In de galerij Tuinvogels vind je verschillende foto’s, van verschillende vogels. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

Zoom Academy

Meer leren over vogelfotografie? Bekijk dan de volledige Cursus Vogels spotten en Fotograferen in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze gevleugelde modellen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over het vinden van verschillende vogelsoorten
  • De basis voor het fotograferen van vogels
  • Hoe je je camera het beste kunt instellen
  • Het nabewerken bij vogelfoto’s

Bekijk hier de volledige Cursus Vogels spotten en Fotograferen.