Tips voor fotograferen met hard licht

10 juli 2024 09:54
16 juli 2024 12:58
Tess Mutsters

Het zonnetje staat flink te schijnen en je wil graag gaan fotograferen. Misschien wil je een portretfoto maken, of misschien wil je juist aan de slag met landschapsfotografie. Hoe dan ook, je hebt te maken met hard licht en dat kan lastig zijn om te fotograferen. In dit artikel geven we je daarvoor een paar tips.

Foto: ChristinePandel

Hoewel de zomer nog niet echt doorzet, hebben we al behoorlijk wat zonnige dagen gehad. De zomer staat dan ook wel echt bekend om lange, zonnige dagen met, jawel, veel hard licht. Je krijgt dan te maken met grote contrasten tussen licht en donker en dat kan lastig zijn. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Zomer.

Gebruik een reflectiescherm

Het gebruik van een reflectiescherm is een makkelijke en simpele manier om ook met hard licht je onderwerp goed te belichten. Fotografeer tegen het licht in en gebruik je reflectiescherm om een deel van het licht terug op je onderwerp te kaatsen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat zowel je onderwerp als je achtergrond goed belicht zijn.

Flitsen bij hard licht

Je kunt er ook voor kiezen om te flitsen als je te maken krijgt met hard licht. Door gebruik te maken van flitslicht, kun je de (soms lelijke) korte schaduwen wat doen vervagen, waardoor de contrasten minder hard zijn. Flits niet te hard, dan verdwijnen de schaduwen volledig en dat haalt de vorm uit je onderwerp.

Watch on YouTube

Gebruik je histogram

Door met je histogram te fotograferen, kun je zien wanneer vlakken erg over- of juist onderbelicht zijn. Fotografeer je met je histogram, dan kun je je instellingen aanpassen en kiezen voor de juiste belichting. Kies er ook voor om in RAW te fotograferen. Door in RAW te fotograferen kun je later de donkere delen nog wat ophalen en de lichte delen nog wat omlaag brengen, tenzij ze echt erg over- of onderbelicht zijn. Op die manier kun je ook in de nabewerking je foto nog een beetje rechttrekken.

Verplaats je onderwerp

Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar als het wel kan, is dit heel erg fijn. Zet je onderwerp in een wat schaduwrijkere omgeving, waardoor je te maken hebt met wat minder hard licht. Op die manier krijg je niet te maken met die extreme contrasten en kun je meer met het licht spelen. 

Fotograferen in zwart-wit bij hard licht

Bij hard licht krijg je automatisch te maken met sterke contrasten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om die contrasten wat af te zwakken, maar je kunt ze ook juist versterken, of in hun kracht laten. Zet je bijvoorbeeld je foto om naar zwart wit, dan vraagt de foto juist om sterke contrasten. Als je dan te maken hebt met hard licht, kun je echt spelen met licht en donker.