Tips voor het fotograferen van bruggen

14 mei 2024 10:00
redactiezoomnl

Van hypermodern tot gammel en rustiek; er zijn ontzettend veel verschillende soorten bruggen. Hoewel het fotograferen hiervan natuurlijk sterk afhankelijk is van de individuele omstandigheden, geven we je een aantal tips waarmee je van iedere soort brug prachtige foto’s kan maken!

1. Laat de functie van de brug zien

Het kan zijn dat je een eenvoudige verkeers- of spoorbrug wilt vastleggen. Dan is het vaak de moeite om te wachten tot er daadwerkelijk gebruik van gemaakt wordt. Op deze manier krijg je wat beweging in beeld en krijgt de brug wat meer identiteit. Zeker als je later in de avond foto’s maakt krijg je een leuk effect met een lange sluitertijd en de verlichting van de voertuigen.

Foto: coenjaerts

2. Gebruik het lijnenspel

Bij hangbruggen zie je vaak enorme stalen kabels, terwijl ouderwetse bruggen vaak weer uit prachtige bogen bestaan. Bij vrijwel iedere grote brug kan je hierdoor gemakkelijk werken met het lijnenspel. Zoek een vorm die vaak terugkomt en kies een punt vanwaar deze lijnen goed zichtbaar zijn. Je kan proberen een symmetrisch beeld neer te zetten, maar ook een herhaling van dezelfde vorm kan een heel leuk effect geven.

Foto: heidibeukers

3. Het oneindige

Door een laag standpunt te kiezen kan je het laten lijken alsof de brug naar het oneindige loopt. Je moet hiervoor wel echt een grote brug kiezen en gebruik maken van een kleine brandpuntsafstand. Ga zo dicht mogelijk bij de brug staan, dan is het effect het sterkst. De delen van de brug die het dichtst bij staan lijken dan extra groot, waarna ze steeds kleiner worden richting de horizon.

Foto: Michiel-Buijse

4. Begin- of eindpunt

Bij een kleinere brug is het juist leuker om een begin- of eindpunt van de brug in beeld te brengen. Vooral wanneer de brug zelf niet heel bijzonder is, kan de omgeving het beeld wat spannender maken.

(foto: rololin)

5. Ga niet alleen op pad

Voor sommige foto’s moet je wel eens midden tussen het drukke verkeer gaan staan. Zorg er dan voor dat er altijd iemand bij is die het verkeer in de gaten houdt terwijl jij fotografeert. Draag daarnaast altijd een fluoriserend veiligheidshesje. Een tweede voordeel van een extra paar ogen is dat bijzondere decorstukken, zoals een opvallende auto of een bootje op het water, eerder opgemerkt worden, waarna je nog genoeg tijd hebt om ze bij je beeld te betrekken.

Foto: ufuk-ince

6. Reflectie

In veel gevallen is een brug gebouwd als oversteekpunt over het water. Hierdoor is het mogelijk om te werken met reflecties. Door handmatig scherp te stellen kan je ervoor zorgen dat de reflectie in het water haarscherp wordt.

Foto: JanvanderveenPhotography

7. Doe inspiratie op!

Op Zoom.nl vind je heel veel galerijen met het thema 'Bruggen'. Bekijk ze hier en doe inspiratie op!