Tips voor het fotograferen van mist

3 oktober 2023 10:56
TessMutsters

De herfst staat bekend om wisselvallig weer en bij dat wisselvallig weer hoort ook mist. Mist kan een enorme sfeermaker zijn in je foto’s en kan voor echte prachtbeelden zorgen, maar dan is het wel belangrijk dat je weet wat je doet. Fotograferen in de mist is namelijk zeker niet makkelijk. In dit artikel geven we je daarom tips voor het fotograferen in de mist en vertellen we je wat meer over dit verschijnsel.

De herfst is begonnen! Het hele seizoen plaatsen we daarom artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren over herfstfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de herfst!

Wat is mist en hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende soorten mist, maar mist ontstaat eigenlijk altijd door een contrast tussen warme en koude lucht. In de herfst ontstaat mist meestal ‘s nachts. De grond koelt dan erg af en door de kou verandert het water in de lucht boven de grond in kleine druppels. Als vervolgens de zon op komt, verdampen die druppels in de warmere lucht. In de herfst of winter is de zon minder fel, zeker in de ochtend. Daardoor blijft deze vaak wat langer hangen in deze seizoenen. Als het een dag warm en zonnig is geweest en het ‘s nachts erg afkoelt, is er vaak de volgende ochtend een grotere kans op mist. Ook ‘s avonds laat, als de grond alweer begint af te koelen, kan er mist ontstaan. Wel heb je in de ochtend meer kans op een sterke mistlaag. Logischerwijs komt mist het meest voor op vochtige plaatsen, dus waar veel water in de grond zit of bijvoorbeeld bij beekjes, meren, sloten en vijvers.

1. Belichting bij mist

Je foto goed belichten bij mist kan behoorlijk lastig zijn. Mist is namelijk wit en reflecteert stiekem behoorlijk wat licht. Dat betekent dat je even goed op je belichting moet letten. Hiervoor kun je je histogram gebruiken. Je wilt je foto namelijk niet overbelichten, maar je wilt ook niet dat de mist grijs uitslaat. Een histogram waarbij veel pieken rechts (maar niet helemaal rechts) zitten, is dan logisch. Zo zorg je er ook direct voor dat de donkere delen in je foto niet volledig onderbelicht zijn. Fotografeer sowieso in RAW, zodat je kleuren en belichting in de nabewerking nog wat meer op kunt halen of terug kunt brengen. 

mist
Foto: drone_paul_beckers

2. Scherpstellen

Het kan zijn dat je camera, door het gebrek aan contrast, wat moeite heeft met scherpstellen. Je kunt er in dat geval het beste voor kiezen om handmatig scherp te stellen. Neem daarom ook altijd een statief mee, zodat je je camera scherp kunt stellen en vervolgens de foto kunt maken, zodat dat je de camera beweegt en het scherpstelpunt kwijt bent. 

mist
Foto: KarindeBruin - ISO 100 · ƒ/16 · 1/200s · 56mm

3. De juiste compositie

Vaak zoomen beginnende fotografen volledig in als er sprake is van mist, zodat ze alleen de delen van het landschap met mist op de foto hebben. Het kan echter juist mooi zijn om ook de delen zonder mist in het beeld te vangen. Zo zorg je voor meer gelaagdheid in je foto.

Verder is mist een handig hulpmiddel in je compositie. Het kan je namelijk helpen storende elementen te verbergen, waardoor je een veel rustiger beeld krijgt. Je kunt er bijvoorbeeld ook leuke silhouetfoto’s mee maken!

mist
Foto: ColetteJansen - ISO 400 · ƒ/8 · 1/250s · 39.2mm

4. Goede voorbereiding

Houd goed in de gaten of er mist voorspeld wordt de volgende dag. Is dat het geval, zet dan de wekker extra vroeg, zodat je nog vóór het moment suprême klaarstaat. Neem ook de juiste apparatuur mee, zoals bijvoorbeeld een statief. Verder is een droog doekje of, als het erg mistig is, een regenhoes handig. Zo kun je je camera wat beschermen tegen het vocht. Trek zelf natuurlijk ook wat waterdichte kleding aan. Verwissel ook nooit een lens in de mist, anders kan er vocht in je body komen. Ben je klaar met fotograferen? Stop je camera dan niet direct terug in de tas, maar laat hem even ademen. Zo voorkom je dat er vocht in de camera blijft zitten.

Is er geen mist maar wil je wel graag mist in je foto? Dan kun je dat ook toevoegen aan je foto via Photoshop. In de video hieronder leggen we je uit hoe.