Tips voor High key fotograferen

24 november 2023 05:51
redactiezoomnl

Een high key foto oogt schoon door het weinig aanwezig contrast en de egaal witte achtergrond. Met slechts een paar flitsers creëer je zo’n foto.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie!

Een high key foto heeft twee kenmerken. Ten eerste is de achtergrond geheel wit. Het onderwerp van de foto is op een zachte manier gefotografeerd met weinig contrast. Er zijn vrijwel geen schaduwen aanwezig. Met flitslicht kun je zelf dit effect creëren.

Lichtbronnen

Zo’n high key foto schieten is vrij makkelijk. Het enige wat je nodig hebt zijn minimaal 2 reportage- of studioflitsers. Hoe meer flitsers, hoe meer invloed je op de belichting hebt, maar met twee kom je al behoorlijk ver. Je gebruikt ze om zowel de voor- als achtergrond te belichten. Zet één lichtbron achter je model. Deze dient voor de belichting van de achtergrond. De tweede lichtbron zet je voor je model. Dit is meestal naast jezelf, zodat de flitser met een hoek van ongeveer 45 graden op het model gericht is.

Beschik je over meer flitsers? Met drie stuks behoud je er één voor de achtergrond. De andere twee plaats je aan beide kanten van het model. Met vier lichtbronnen richt je twee flitsers op het model en verlichten de andere twee de achtergrond. Plaats ook deze twee achtergrondflitsers aan beide kanten van het model.

(foto: grekenrooi)

Plaatsing model

Het model staat dus tussen de twee lichtbronnen in. Zet je het model te dicht op de achtergrond, dan zal de structuur van de achtergrond sneller zichtbaar worden. Bovendien kan de voorste lichtbron voor schaduwen op de achtergrond zorgen. Zorg daarom voor voldoende afstand tussen het model en de achtergrond. Blijf je toch nog een beetje structuur in de achtergrond zien? Dan kun je dit gemakkelijk weghalen in de nabewerking.

(foto: jeertje)

De juiste belichting

Het makkelijkste is als je het model voor een egale, witte achtergrond fotografeert. Maar als je flitser of lichtbron sterk genoeg is, kun je elke rommelige achtergrond perfect wit maken. Begin met de belichting van de achtergrond. Stel deze zo in dat de gehele achtergrond uitgebeten wordt. Begin op een vrij lage flitssterkte en bouw deze steeds verder op tot je het gewenste resultaat hebt behaald. Let wel op dat je dit licht niet te fel instelt. Zo kan er namelijk licht op het model worden weerkaatst, waardoor je model overbelicht raakt. Een oplossing is om het model nog iets verder van de achtergrond af te halen.

Zodra je tevreden bent met de belichting van de achtergrond ga je aan de slag met de belichting van je model. Zorg dat deze flitser zacht licht levert, zodat er geen harde schaduwen of contrasten op het model ontstaan. Dit kan door het flitslicht te weerkaatsen via het plafond. Kun je de flits niet weerkaatsen of wil je direct flitsen? Maak dan gebruik van een (witte) paraplu of plaats een diffusiefilter op de flitser om het licht te verzachten. De sterkte van de lichtbron voor het model is meestal iets minder fel dan die van de achtergrond. Het is een kwestie van proberen tot je het gewenste resultaat hebt behaald.

(foto: nickdevries)

Nabewerking

Nu je de foto’s hebt geschoten kun je aan de slag gaan met de nabewerking. Bevat de achtergrond nog wat structuur? Haal dit dan snel weg via de aanpassingslaag Niveaus. Beperk deze aanpassingslaag wel tot de achtergrond, zodat het model niet ineens een contrast krijgt. Dit doe je door te werken met een laagmasker.

Een tweede veel voorkomende bewerking is om je high key foto in zwart-wit om te zetten. Lees hier hoe je dit doet. Werk je in Photoshop Elements? Dan kun je ook eens aan de slag gaan met het High Key foto effect.

(foto: syljan)

Inspiratie?

Natuurlijk hoeft een high key foto geen model te bevatten. Je kunt er veel meer kanten mee op. Bekijk voor meer inspiratie eens de high key collectie!