Vogels en kleine dieren fotograferen in de tuin!

9 oktober 2023 04:30
redactiezoomnl

Niet alleen van grote wilde dieren kun je mooie foto’s maken. Het is ook niet nodig het halve land door te trekken op zoek naar onderwerpen. Dichter bij huis vind je vogels en andere kleine dieren. Wie het kleine niet eert …

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met laag licht en alle mooie herfsttinten.


Voederplaats in de tuin

We hebben het vooral gehad over grote dieren zoals herten, paarden en zwijnen, maar ook vogels en ander wildlife vormen perfecte onderwerpen tijdens de herfst. Nu de winter nadert en het voedselaanbod schaarser wordt, lok je vogels en eenhoorntjes gemakkelijk naar de tuin. Zet een schuiltentje op en plaats enkele kleurrijke takken waarop de vogels kunnen landen. Vaak maken ze eerst gebruik van deze uitkijkposten voordat ze de pinda’s uit je netje komen roven.

Wanneer je de takken plaatst, besteed dan aandacht aan de achtergrond en zorg dat er geen storende elementen opduiken die het beeld onrustig kunnen maken. Je doet er goed aan de schuiltent permanent te laten staan, zodat de dieren er gewend aan kunnen geraken. Als ze de schuiltent eenmaal tolereren, is het meestal ook geen probleem om ze daarna wat dichter te plaatsen. Het voordeel van zo’n eigen voederplaats is dat je naar hartenlust kunt experimenteren en takken en bladeren kunt positioneren tot het beeld perfect is.

Ook de mezen zoals deze koolmees genoot van het gevulde winkelkarretje met pinda's.
Arne Moons (arnefotografie1)
Olympus OM-D E-M1 Mark III · Exif onbekend

Overwinterende vogels

De herfst is ook de tijd van het jaar dat sommige vogels weer naar het zuiden trekken. Kievieten en zwaluwen bereiden zich in groten getale voor op de vogeltrek. Daarnaast komen grotere vogels, zoals ganzen en eenden, juist onze kant op om hier te overwinteren. Soorten zoals lijsters en zwartkoppen overwinteren de laatste jaren ook in ons land. Vroeger trokken deze soorten door naar Zuid-Europa, maar het extreem zachte weer van de afgelopen tijd heeft hier verandering in gebracht.

Wil je graag grote groepen trekvogels fotograferen, dan is de beste plek langs de Hollands-Zeeuwse kust. De vogels trekken namelijk vaak langs de kustlijn van noord naar zuid. Andere vogels komen juist van landinwaarts en volgen de rivieren.

Camouflagetent en schuilhut

Uitzonderingen daargelaten zijn de meeste soorten toch vooral – en soms alleen maar – vanuit een schuilhut te fotograferen. Enerzijds door hun schuwheid, en anderzijds omdat je met name bij kleinere vogelsoorten op korte afstand moet werken voor een beeldvullende opname. Zelfs met een zwaar teleobjectief als een 500 of 600 mm moet een kleine vogel als een groenling toch wel op maximaal vier à vijf meter van de fotograaf zitten. En om die dieren van zo dichtbij te kunnen fotograferen, moeten we ons verbergen: in een schuiltent of onder een camouflagekleed. Bij de meeste grotere onlinefotozaken zijn diverse betaalbare camouflagetenten te koop. De meeste modellen zijn compact te transporteren en eenmaal op de bestemming aangekomen ook zeer snel op te zetten.

Minder bekend, maar de moeite van het proberen waard: je huurt voor een dag of dagdeel een fotohut bij een van de commerciële aanbieders. Deze fotohutten zijn gebouwd om optimaal te voldoen aan de eisen van de fotograaf. In veel gevallen zijn de bedenkers en beheerders van deze hutten namelijk zelf ook fotograaf. Het aanbod groeit nog steeds, en zeker in de boshutten komt op een dag een enorme stroom aan vogelsoorten voorbij. Typische bosvogels zoals mezen en spechten, maar ook geregeld een sperwer of havik. Dat zijn soorten die je zonder zo’n hut zelden of nooit voor je lens zou krijgen. Met wat geluk bezoeken ook eekhoorns of een vos de vogelhut om er te komen drinken of een nootje mee te pikken.

Vanuit de schuilhut gefotografeerd. De das waande zich onbespied.

Marta Demarteau (marta38)
Canon 5D III · ISO 4000 · F 4 · 1/125 SEC · 200 MM

Wildkijkhut

In veel natuurgebieden in Nederland zijn wildkijkhutten of -schermen neergezet voor bezoekers en liefhebbers. Hier kun je in alle rust dieren spotten in het wild, mits je over voldoende zitvlees beschikt. Deze hutten of schermen zijn vaak op de ideale plekken geplaatst, zodat je meer kans hebt om dieren te zien én natuurlijk te fotograferen. In deze hutten en schermen zijn vaak speciale gaten gemaakt om je verrekijker of objectief doorheen te steken. Online kun je verschillende hutten en uitkijktorens vinden. Ook worden in combinatie hiermee vaak excursies en wandelingen aangeboden. In groepjes maak je een wandeling door de natuur en de boswachter of begeleider weet de wildkijkhut te vinden. Op www.natuurmonumenten.nl kun je een aantal observatieposten en uitkijkpunten vinden.

Kleine zoogdieren

Kleine diertjes weten zich vaak beter te verstoppen dan grote. Daarom is het vaak een kwestie van geduld of geluk of je ze mooi kunt vastleggen.

Eekhoorntjes kleuren goed bij de herfstkleuren in het bos. Dat maakt wel dat ze redelijk goed gecamoufleerd en dus nog lastiger te vinden zijn. De grootste kans op een ‘prooi’ heb je door geduldig te wachten in de buurt van bomen met eikels of noten. In de herfst eten eekhoorns namelijk extra veel om reserves op te bouwen voor de winter.

Ook de das is druk in de weer in de herfst om zichzelf vol te proppen en voor te bereiden op de winter. Wel is de das met name in de nacht actief, dus dan zou je gedurende de heel late of vroege uurtjes op pad moeten.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met laag licht en nog veel meer!

Zo leer je onder andere:

  • Te profiteren van alle mooie kleuren van de herfst
  • De ideale instellingen voor landschap- en bosfotografie
  • Hoe je wilde dieren fotografeert
  • Rekening te houden met het herfstweer

Bekijk hier de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst.