Wat zijn de verschillen tussen Lightroom en Lightroom Classic?

12 december 2023 19:40
TessMutsters

De programma’s van Adobe zijn enorm populair onder fotografen voor het nabewerken van foto’s. Lightroom is hiervan misschien wel de bekendste, maar Lightroom heeft ook meerdere versies, wat nog weleens voor verwarring zorgt. Kies je namelijk voor Lightroom of voor Lightroom Classic? In dit artikel zetten we de verschillen kort op een rijtje.

Voorheen stond Lightroom bekend als Lightroom CC, CC stond hierbij voor Creative Cloud. Lightroom is dan ook een cloudgebaseerde editor, terwijl Lightroom Classic een applicatie voor desktop is. Lightroom Classic is als het ware dus de voortzetting van Adobe’s desktop gebaseerde RAW-bewerkingssoftware, Lightroom is een platformonafhankelijke editor met beperktere bewerkings- en organisatiefuncties.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy Basiscursus Lightroom Classic.

De voor- en nadelen van Lightroom

Lightroom kan in best wat opzichten wat afgeslankt lijken als je de editor vergelijkt met Lightroom Classic. Lightroom beschikt namelijk niet over een aantal functies die voor veel fotografen erg waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren met mappen, het gebruiken van kleuretiketten, een camerakalibratiepaneel en het bekijken van de aanpassingsgeschiedenis.

Het programma is daarentegen erg consumentgericht. Het is enorm makkelijk in gebruik en je kunt er nog steeds redelijk geavanceerde bewerkingen mee toepassen. Het heeft ook geen grote leercurve, waardoor je er snel en gemakkelijk mee aan de slag kunt. Dit maakt dat Lightroom voor veel lichtgewicht fotografen en hobbyisten de perfecte editor is. Een groot voordeel van Lightroom is dat je kunt schakelen tussen meerdere apparaten, zoals een computer, een laptop of een tablet dankzij de Creative Cloud. Handig ook als je onderweg (bijvoorbeeld op reis) al content wilt kunnen delen.


Gebruik de slider in de foto hieronder om de verschillen in interface te zien.

De voor- en nadelen van Lightroom Classic

Lightroom Classic zou beter passen bij gevorderde of professionele fotografen. Het programma helpt je het allerbeste uit je foto’s te halen. Dat komt omdat het simpelweg veel meer functies heeft. Zo geeft het programma toegang tot tethering, softproofing en complexe organisatie. Verder geeft Lightroom Classic je ook de mogelijkheid om plug-ins van derden te gebruiken.

Dat het programma meer functies heeft, maakt wel dat het ook een stuk ingewikkelder in gebruik is. Het is daarom handig als je al bekend bent met Lightroom, voordat je aan de slag gaat in Lightroom Classic. Zo voorkom je dat je volledig vastloopt in dit uitgebreide programma.

De tekst gaat verder onder de video.

De grootste verschillen samengevat

Goed, er zit dus best wat verschil tussen Lightroom en Lightroom Classic. We kunnen ons echter voorstellen dat het lastig is om alles helemaal op een rijtje te zetten. Daarom hebben wij dat voor je gedaan en de belangrijkste verschillen naast elkaar gezet.

Lightroom

Prijzen

Adobe heeft verschillende pakketten beschikbaar voor fotografen. Schaf je het fotografie abonnement aan, dan betaal je €12,09 per maand. Je krijgt hierbij dan onder andere zowel Lightroom als Lightroom Classic + 20 GB cloudopslag. Wil je enkel Lightroom, dan betaal je hetzelfde, maar krijg je een opslag van 1TB. Verder is er ook nog de optie om het fotografie abonnement te nemen, maar dan met 1TB opslag, dan betaal je €24,19. Let wel op; deze prijzen zijn voor individuele gebruikers. Ben je op zoek naar een alternatief? Lees dan 'De beste alternatieven voor Photoshop en Lightroom'.

Lightroom