Wildlife fotografie in de herfst

28 november 2023 11:34
TessMutsters

De herfst is een mooi moment voor wildlife fotografie. Omdat de natuur er vaak zo indrukwekkend uitziet in de herfst, heb je tijdens het fotograferen van wildlife al één stapje voor. Je omgeving is namelijk vaak prachtig. In dit artikel vertellen we je meer over wilde dieren in de herfst en geven we je tips voor het fotograferen.

In de herfst kun je prima aan de gang om wildlife te fotograferen in Nederland. Aan het begin van de herfst staan de edelherten natuurlijk centraal, vanwege hun bronst, maar ook andere wilde dieren zijn leuk om te fotograferen in de herfst. In dit artikel focussen we daarom eens niet op het hert. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren over herfstfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Herfst!

Wild zwijn

Het wilde zwijn wordt in de herfst juist erg actief. De herfst is namelijk de bronsttijd voor het wilde zwijn. Deze loopt ongeveer tijdens oktober en november, meestal rond de periode wanneer er het meeste eten te vinden is. Tijdens de bronst vechten de beren met elkaar om de meeste vrouwtjes Op dit moment is de bronst dus vrijwel voorbij. Toch kan het gebeuren dat er nog wat laatkomers zijn. Daarbij zijn zwijnen altijd geweldig om te fotograferen en is dit dankzij de bronst die net voorbij is, een geweldige periode om zwijnen te fotograferen. De beste locatie om zwijnen te fotograferen is Nationaal Park de Hoge Veluwe. 

wildlife
Foto: Gertj123

Egel

In de herfst gaan egels extra veel eten, vanaf begin december gaan ze namelijk in winterslaap en hebben ze die vetreserves nodig om te overleven. Ze kunnen gedurende hun winterslaap wel 30% van hun lichaamsgewicht verliezen. In het begin van de herfst zijn egels dus extra actief, ze zijn constant op zoek naar lekker eten. De kans dat je rond de schemer dus een egel spot, is daarom extra groot. Egels zijn wel nachtdieren, overdag zul je ze dus niet zo snel spotten.

wildlife
Foto: marijkeelema83

Eekhoorn

De eekhoorn is haast symbool gaan staan voor de herfst. Zijn prachtige, roodbruine vacht benadrukt de schitterende sfeer van dit seizoen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, houdt de rode eekhoorn geen winterslaap. Wel wordt de eekhoorn in de winter wat minder actief. Daarom eet de eekhoorn in de herfst meer en verzamelt hij voedsel op allerlei plekken om als voorraad voor de winter te kunnen gebruiken. Eekhoorns komen in vrijwel alle bosrijke gebieden in Nederland voor, ga dus gewoon eens op zoek. Ze zijn vooral ‘s ochtends vroeg of later op de middag actief. Daarbij zijn ze erg schichtig, dus probeer zelf weinig geluid te maken.

Andere eekhoorns, zoals de exotische Siberische grondeekhoorn die vooral in de bossen van Tilburg voorkomt, houden overigens wel een winterslaap. Als onderbreken ze deze vaak kort om wat te eten.

wildlife
Foto: MirKramer - ISO 2000 · ƒ/5.6 · 1/200s · 400mm

Herfst vogels

De herfst is de periode dat veel trekvogels naar Nederland vliegen vanuit Scandinavië om te overwinteren. In deze periode komen vogels zoals de drieteenstrandloper, de koperwiek, de keep, de smient, het nonnetje, de wintertaling en de pijlstaart naar Nederland. Ook grote aantallen ganzen, zoals de rotgans, de kolgans, de brandgans en de grauwe gans komen naar Nederland om te overwinteren. De late herfst is de periode waarop deze vogels aankomen.

wildlife
Foto: Alphine-Texel - ISO 2500 · ƒ/6.7 · 1/2000s · 500mm

Tips voor wildlife fotograferen in de herfst

De beste tips voor het fotograferen van wild in de herfst hangen natuurlijk af van het soort wild dat je wilt fotograferen. Lees je daarom dus ook altijd eerst een beetje in over de diersoort en waar je deze goed kunt vinden. Hieronder geven we je nog een paar algemene tips voor wildlife fotografie in de herfst.

Een goed objectief

Bij wilde dieren kun, en wil, je niet altijd dicht in de buurt komen. Het is dan ook goed om een objectief bij te hebben, waarmee je goed kunt inzoomen op je onderwerp. Kies voor een objectief met een bereik van minimaal 300mm of meer, zo kun je je onderwerp echt goed in beeld krijgen. In de nabewerking kun je je foto vervolgens ook nog wat croppen.

Heb je zo’n grote lens bij, dan is het wel handig om een simpel statief mee te nemen, of iets op te zoeken waar je met je lens op kunt steunen. Dit soort lenzen zijn vaak best zwaar en door zo ver in te zoomen, wordt elke beweging enorm uitvergroot. Door een statief te gebruiken, kun je bewegingsonscherpte voorkomen.

wildlife
Foto: jeronimus92 - ISO 640 · ƒ/4 · 1/800s · 500mm

Heb geduld

Wildlife komt niet zomaar om de hoek kijken als jij er toevallig klaar voor staat. Het zal je meer dan eens gebeuren dat je helemaal geen wild ziet, of dat je de dieren niet goed op de foto krijgt. Laat dat je niet ontmoedigen, maar probeer het later gewoon nog eens.

Val niet op

Wilde dieren zijn vaak schichtig en vluchten zodra ze je opmerken. Draag daarom onopvallende kleren en maak zo weinig mogelijk geluid. Let ook op de wind en loop bij voorkeur tegen de wind in, zo kunnen dieren je geur niet ruiken.

Instellingen

Natuurlijk is dit afhankelijk van het dier dat je fotografeert. Toch kun je wel zeggen dat wilde dieren vaak snel bewegen. Een wat hogere sluitertijd is dan ook aan te raden. Draai je diafragma zo ver mogelijk open, om zo veel mogelijk licht te vangen en de achtergrond wat te vervagen. Je iso kun je wat omhoog zetten als dit nodig is, maar probeer deze zo laag mogelijk te houden, zo voorkom je ruis.

wildlife
Foto: ikjel