De beste tips om zonneharpen te fotograferen

2 november 2023 10:08
TessMutsters

Zonneharpen; ze zijn een typisch beeld van de herfst. Maar hoe ontstaan ze en, belangrijker nog, hoe leg je ze mooi vast op de foto? In dit artikel geven we je alle belangrijke tips voor het fotograferen van zonneharpen. Zo kun jij binnenkort op pad om ze op de foto te zetten!

De herfst is niet het enige seizoen waarin je zonneharpen in het bos kunt zien, in ieder seizoen kun je ze spotten. In de herfst komen ze echter wel veel vaker voor, waardoor je gedurende dit seizoen het beste op pad kunt gaan om ze te fotograferen. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Wat zijn zonneharpen?

Zonneharpen zijn eigenlijk een erg fenomeen. Ze ontstaan (voornamelijk in de ochtend) als licht door boomkruinen heen schijnt. Door nevel worden ze duidelijk zichtbaar en vormen ze echte lichtpilaren. Vertrek wel op tijd, want zonneharpen zijn meestal vroeg in de ochtend, vlak na zonsopkomst te zien!

Om zonneharpen te zien moet het dus vochtig zijn in de lucht. Een beetje mist of een goede nevel zorgt ervoor dat de zonneharpen prachtig uitkomen. Mist ontstaat wanneer de lucht veel sneller afkoelt dan de grond, iets wat in de herfst vaak voorkomt. Ook op vochtige plaatsen ontstaat mist veel sneller. Over het algemeen zijn loofbossen vochtiger dan naaldbossen, in een loofbos maak je dan ook meer kans om mooie zonneharpen te vinden.

zonneharpen
Foto: vincentfennis

De juiste compositie voor zonneharpen

Een goede compositie vinden voor het fotograferen van zonneharpen kan best lastig zijn. Zodra je ze ziet, wil je ze eigenlijk graag zo snel mogelijk op de foto zetten, maar dat is vaak niet de beste keuze. Neem even je tijd om op zoek te gaan naar een goede compositie. Zoom wat in, om je foto overzichtelijk te maken. Soms kun je door een paar passen opzij te zetten, een beeld compleet transformeren. Neem dus even je tijd om goed te zoeken, maar werk ook niet te traag, zonneharpen zijn vaak niet erg lang zichtbaar.

zonneharpen
Foto: TvtVeer - ISO 100 · ƒ/6.3 · 1/125s · 70mm

Apparatuur kiezen

Veel mensen kiezen al gauw voor een groothoeklens wanneer ze in het bos op pad gaan om te fotograferen. Dat is echter heel vaak niet de juiste keuze. Door een groothoek te gebruiken vang je wel veel landschap, maar wordt je foto ook rommelig en plat. Neem je een zoomlens mee en zoom je in op een klein groepje bomen, dan ontstaat er diepte en rust in je foto. Verder kan het ook handig zijn om een zonnekapje mee te nemen, voor wanneer je lensflare wilt voorkomen. Ook een statief is handig. Zo kun je met meer rust je compositie bepalen en heb je meer vrijheid om met je instellingen te spelen.

Meer daarover leren? In de video hieronder geven we je nog meer tips over bosfotografie. De tekst gaat verder na de video.

Instellingen in het bos

De juiste instellingen kies je natuurlijk aan de hand van de situatie. Een handige basisregel is echter wel dat je het beste je iso zo laag mogelijk kunt houden. Zo voorkom je dat er te veel ruis in je foto komt. Verder kan fotograferen met een histogram uitkomst bieden. Zo voorkom je dat de zonneharpen overbelicht raken, of dat de omgeving onderbelicht raakt.

Wil je nog wat spelen met het licht? Zet dan je diafragma eens omhoog. Vanaf een diafragmagetal van ongeveer f/12 ontstaat een ‘sunburst’. Je lichtbronnen krijgen dan een stervorm. Het beste kies je voor een diafragma rond de f/12. Plaats de zon gedeeltelijk achter een boom of ander voorwerp, zo voorkom je dat je foto overbelicht raakt.

zonneharpen
Foto: Potzerio

De nabewerking van je zonneharpen

Ook de nabewerking is erg belangrijk wanneer je zonneharpen gaat fotograferen. Zo kun je een vrij vlakke foto, omtoveren in een echt adembenemend stuk. Fotografeer daarom altijd in RAW, zodat je alle vrijheid hebt in de nabewerking. Vaak is het goed om de temperatuur van de foto nog iets op te schroeven, zodat je een mooi warm beeld krijgt. Verder kun je ook het contrast wat opschroeven, om de zonneharpen nog wat duidelijker te halen. Speel ook eens met de functie ‘nevel verwijderen’ van lightroom. 

zonneharpen
Foto: josvdboom - ISO 200 · ƒ/8 · 1/6s · 50mm