Tips en fotolocaties voor architectuurfotografie

5 februari 2024 13:16
TessMutsters

De winter is de perfecte tijd voor het fotograferen van architectuur. Het licht is vaak zacht en wil je gebouwen in het donker fotograferen, dan kun je vroeg in de avond al op pad. In dit artikel duiken we dan ook wat dieper in architectuurfotografie en geven we je de beste tips en fotolocaties om architectuurfoto’s te maken.

Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de winter leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Wil je meer leren over fotograferen tijdens de winter? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de winter!

Een goed objectief voor architectuurfotografie

Ga je architectuurfoto’s maken, dan is een groothoeklens onmisbaar. Als je wat dichter op een gebouw staat, heb je die groothoek al snel nodig om het gebouw in zijn geheel op de foto te zetten. Neem ook een teleobjectief mee, of een zoomlens met wat meer bereik. Zo kun je een eind verder weg gaan staan en wat meer inzoomen, dat levert soms wat overzichtelijker beelden op. Daarbij kun je met een teleobjectief natuurlijk ook meer inzoomen en je focussen op patronen, lijnen en vormen. 

architectuurfotografie
Foto: FatihAktac - ISO 32 · ƒ/2.4 · 1/160s · 1.54mm

Gebruik een statief

Een statief is bij architectuurfotografie meestal onmisbaar. Het geeft je de mogelijkheid om rustig je compositie te bepalen. Je kunt zo op zoek naar de mooiste lijnen en de perfecte uitsnede, zonder dat je je camera zelf steeds op de perfecte plek hoeft te houden. Daarbij kun je veel meer spelen met je instellingen. Wil je fotograferen met een lange sluitertijd, dan kan dat, omdat je camera op een statief staat en je dus niet te maken krijgt met bewegingsonscherpte. 

Neem filters mee

Ga je overdag op pad om te fotograferen, dan kun je te maken krijgen met erg veel licht. Er zijn dan verschillende filters die je mee kunt nemen om je te helpen. Wil je toch aan de slag met een wat langere sluitertijd, dan kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld een ND-filter. Deze filters (ook wel grijsfilters genoemd) verduisteren je beeld met een aantal stops. Zo kun je dus je sluitertijd wat verlengen. Verder kun je ook gebruikmaken van bijvoorbeeld een polarisatiefilter, om weerspiegeling tegen te gaan.

architectuurfotografie
Foto: DamiansFotografie - ISO 200 · ƒ/16 · 10s · 19mm

Zoek naar lijnen

Lijnen kunnen erg veel invloed hebben op je compositie. Ga je aan de slag met architectuurfotografie, dan krijg je vaak te maken met veel, bijzondere en/of sterke lijnen. Door deze in je compositie te gebruiken, kun je je compositie erg versterken. Lijnen kunnen namelijk de blik van de kijker het beeld in trekken, of door je beeld begeleiden. Aan de andere kant: let je niet goed op de lijnen in beeld, of gebruik je ze verkeerd in je compositie dan kunnen ze de blik van de kijker juist blokkeren. 

architectuurfotografie
Foto: EvanRiesen - ISO 160 · ƒ/18 · 1/30s · 26mm

Lenscorrectie toepassen

Je weet misschien wel dat een groothoeklens beeld wat kan vertekenen. Ga je dus aan de slag met een groothoeklens als je architectuur fotografeert, dan kunnen de lijnen van het gebouw wat vertekend raken. Gelukkig kun je dit tegenwoordig gemakkelijk in Lightroom of Photoshop corrigeren. Deze functie is meestal te vinden onder de naam ‘Lenscorrectie’ en is vrij simpel te gebruiken. Kijk hier dus even naar tijdens de nabewerking!

architectuurfotografie
Foto: Gemio

De beste fotolocaties voor architectuurfotografie in Nederland

Er zijn enorm veel mooie fotolocaties voor architectuurfotografie in Nederland te vinden. Hieronder sommen we alle toffe locaties voor je op + een aantal prachtige gebouwen die je niet mag overslaan als je deze fotolocaties bezoekt. Zo weet je precies waar je terecht kunt als je aan de slag wilt gaan met architectuurfotografie. Ben je op zoek naar meer fotolocaties? Check dan ons artikel over de mooiste fotolocaties voor architectuurfotografie in Nederland en België.


  • Eindhoven: Evoluon, centrum, PSV stadion
  • Arnhem: Centraal station
  • Hilversum: Museum van Beeld en Geluid
  • Rotterdam: Van Nelle Fabriek, Kubuswoningen, Markthal, Wilhelminapier en de Erasmusbrug
  • Zaandam: Inntel Hotel, Zaanse Schans
  • Amsterdam: Rijksmuseum, Centraal station, Filmmuseum EYE, NDSM werf, Magere brug, Zuiderker, Begijnhof
  • Kootwijk: Radio Kootwijk
  • Groningen: Reitdiephaven, Suikerfabriek, Tasmantoren, Martinitoren, Zernike Campus
architectuurfotografie
Foto: Fack-Fotografie