Tips voor fotograferen op het strand

3 juli 2024 09:25
3 juli 2024 09:25
Tess Mutsters

Het is zomer! Hoewel het weer nog lang niet altijd mee zit, is dit hét seizoen om op het strand te gaan fotograferen. Geniet van prachtige, late zonsondergangen en de zilte lucht. Op het strand fotograferen kan soms ook best een uitdaging zijn. In dit artikel geven we je daarom wat tips voor fotograferen op het strand.

Foto: ronaldrozema - ISO 100 · ƒ/13 · 1/8s · 16mm

Denk je aan zomer, dan denk je aan het strand. Ondanks dat we tot nu toe een erg natte en koude zomer hebben gehad, kun je op het strand nog prima fotograferen. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Zomer.

Het juiste moment van de dag

Foto’s van het strand en de zee met zonsondergang of zonsopkomst zijn natuurlijk hartstikke populair. Dat is niet zo gek, want het water weerspiegelt de kleuren prachtig en het strand geeft de foto vaak een fijne sfeer. Door ‘s morgens of ‘s avonds op pad te gaan krijg je vaak niet alleen te maken met mooie kleuren in de lucht, maar ook fijn, zacht licht. Dit zorgt ervoor dat het gemakkelijker is om je foto goed te belichten en dat de contrasten niet te groot zijn in je beeld.

Hard licht op het strand

Ga je wel met hard licht op pad om te fotograferen op het strand? Ook dat is goed te doen. Hard licht geeft vaak juist dat echte, zomerse gevoel. Belangrijk is wel dat je in de gaten houdt dat alle punten van je foto dan goed belicht zijn. Omdat de contrasten namelijk veel groter zijn bij hard licht, is de kans op onder- of overbelichting van bepaalde delen veel groter. 

Tip: op zoek naar mooie locaties voor strandfotografie? Check dan ons artikel 10 fotolocaties voor het fotograferen van het strand!

Compositie en standpunt

De compositie op een strand kan wat pittig zijn. Vaak heb je namelijk te maken met een zandvlakte met aan het eind de zee. Als je niet gebruik maakt van een interessant standpunt of een duidelijk onderwerp (zie hieronder), kan het beeld wat saai worden. Let bij het maken van je compositie op mooie lijnen in beeld. Eventueel kun je gebruikmaken van de paaltjes die vaak op een strand staan.

Je kunt je foto ook interessanter maken door een boeiend standpunt te kiezen. Vraag bijvoorbeeld of je vanaf een uitkijk huisje mag fotograferen, fotografeer vanaf een duin of fotografeer juist heel laag bij de grond en focus je op de lijnen in het zand. Natuurlijk kun je ook nog aan de slag met een drone, als je die hebt.

Kies een duidelijk onderwerp

Ook het kiezen van een duidelijk onderwerp kan je strandfoto interessanter maken. Zo kun je besluiten een model op de foto te zetten, maar kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een huisje dat in beeld staat, of een stuk aangespoeld hout. Zelfs een plas water kan met de juiste compositie en met het juiste perspectief als onderwerp dienen. 

Check de voorspellingen voor zeevonk!

In de zomer is er een kans dat je zeevonk kunt spotten aan de Nederlandse stranden. Zeevonk is vooral te zien in warmere periodes, na een warme dag kan het dus lonen om eens naar het strand te gaan en te kijken of je wat kunt zien. Op de Facebookgroep Zeevonk Alert delen zeevonk enthousiastelingen het wanneer er ergens zeevonk gespot wordt. Zeker in de gaten houden dus! Ben je op zoek naar wat locaties waar je de meeste kans hebt om zeevonk te spotten? Wij schreven een artikel met 5 fotolocaties om zeevonk te fotograferen!