De beste tips en fotolocaties voor bosfotografie

7 december 2023 15:25
TessMutsters

Het bos is eigenlijk ieder seizoen prachtig. Toch is de herfst een seizoen waarop het bos extra magisch lijkt te zijn. Bossen krijgen vaak een mysterieuze sfeer in de herfst en prachtige kleuren. Niet zo gek dus dat de herfst een populair seizoen voor bosfotografie is! In dit artikel geven we je handige tips + een aantal fotolocaties voor bosfotografie.

Het is eigenlijk altijd lekker om even het bos in te duiken, toch zeker met de camera. Bossen zijn ook echt ‘the place to be’ als het gaat om herfstfotografie. Of je nu op zoek gaat naar zonneharpen, paddenstoelen of mist, in het bos kun je vaak terecht. In dit artikel geven we je dan ook éérst een paar tips voor bosfotografie, waarna we ook de mooiste fotolocaties voor bosfotografie nog even voor je op een rijtje zetten.

Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de herfst leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren over herfstfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de herfst!

Neem een zoomlens mee

Veel beginnende fotografen denken dat ze voor bosfotografie een groothoeklens nodig hebben. Je wilt immers zo veel mogelijk van het bos in beeld brengen. Dat is echter in veel gevallen niet helemaal waar. Natuurlijk kun je met een groothoeklens ook prachtige foto’s maken in het bos, maar meestal wordt een zoomlens gebruikt. Door in te zoomen op één of een groepje bomen, creëer je namelijk rust en focus in je foto. Zo blijft je beeld overzichtelijk en fijn om naar te kijken.

bosfotografie
Foto: Geralds

De juiste timing voor bosfotografie

De juiste timing is belangrijk voor bosfotografie. De ochtend of avond zijn, zoals voor veel vormen van fotografie, de beste momenten. In de ochtend hangt er in de herfst vaak nog een laagje nevel, wat voor zonneharpen zorgt. Mist is ook een mooie rustgever in je foto. 

bosfotografie
Foto: PatriciadeG

Een goede compositie

Het kan best even zoeken zijn naar een goede compositie in het bos, zéker als je niet vaak op pad gaat voor bosfotografie. Probeer niet gefrustreerd te raken en neem echt even de tijd om erin te komen. Je kunt verschillende dingen proberen. Zo kun je met een kleinere brandpuntsafstand op zoek naar lijnen van bijvoorbeeld paden en kun je wat meer inzoomen op bomen om een wat rustiger beeld te krijgen.

De tekst gaat verder onder de video.

De mooiste fotolocaties voor bosfotografie

Nederland zit vol prachtige bossen en je hoeft dan ook vaak niet ver te zoeken om een mooi bos te vinden om te fotograferen. Toch is het ene bos mooier dan het andere. Hieronder sommen we dan ook vijf mooie bossen om te fotograferen voor je op. Twijfel je nog? Bezoek dan eerst eens een bos bij je in de buurt en probeer wat te oefenen! Ben je nog op zoek naar meer locaties? Die kun je hier vinden.

Speulderbos

Het Speulderbos staat alom bekend als een van de mooiste bossen van Nederland. Deze konden we dan ook niet overslaan in dit korte lijstje. Dit eeuwenoude bos wordt beschouwd als een van de oudste bossen van Nederland. Je vindt hier veel oude beuken en eiken. Veel van de bomen hebben een kronkelige vorm en het Speulderbos wordt dankzij deze bomen ook wel het ‘bos van de dansende bomen’ genoemd.

bosfotografie
Foto: supercanon - ISO 100 · ƒ/16 · 3/5s · 90mm

Kaapse Bossen

De Kaapse Bossen zijn door velen geliefd. Niet zo gek, de bossen hebben schitterende paden en zijn divers en relatief weelderig. Prachtig om doorheen te wandelen en om te fotograferen natuurlijk! Je vindt de Kaapse Bossen te midden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, je loopt dus over de heuvels door de bossen. Op de hei kom je nog grafheuvels uit de prehistorie tegen.

bosfotografie
Foto: steinmann.rp - ISO 200 · ƒ/14 · 3 1/5s · 125mm

Oisterwijkse bossen en vennen

Vlak bij Tilburg liggen de Oisterwijkse bossen. Dit schitterende bosgebied staat vooral bekend om de vennen die tussen de lappen bos in liggen. Dit maakt dat je ook met water kunt werken als je op pad gaat voor bosfotografie. Zo kun je bijvoorbeeld mooie foto’s met weerspiegeling maken.

bosfotografie
Foto: Simonus74

Twickelse Bos

In het Twickelse Bos wisselen akkers, weilanden en dichtbegroeide bossen elkaar af. Je vindt er bijzondere, oude eiken, prachtige wandelingen en een vlonderpad. Het bos is niet bijzonder bekend en hoort bij het Landgoed Twickel. Dat maakt het echter niet minder mooi!

bosfotografie
Foto: dennisbresserfotografie - ISO 200 · ƒ/10 · 3/5s · 20mm

De Horsten

Ook dit bos hoort bij een landgoed, namelijk bij Koninklijk Landgoed De Horsten. Het bos wordt, net als het Speulderbos, beschouwd als één van de oudste bossen van Nederland. Er staan verschillende oude gebouwen en de landgoederen zijn schitterend, waardoor fotograferen hier een genot is.

bosfotografie
Foto: Sake-van-Pelt - ISO 200 · ƒ/8 · 1/60s · 35mm